Rengöra och underhålla postlådor

Nedan presenterar vi ett antal tips för underhåll av postlådor. Tänk dock på att ifall en postlåda är tillverkad av flera olika material skall varje enskild del underhållas enligt föreskrift för gällande material. Regelbunden skötsel garanterar dig glädje av din postlåda i en lång tid.

Blank koppar- eller  mässingsyta

Om du önskar en blank yta på din postlåda ska den underhållas och poleras med produkter som är avsedda för koppar och mässing.

Observera dock följande vid patinering av obehandlad koppar och mässing. Patinering uppstår när din postlåda av koppar/mässing utsätts för en rad faktorer såsom värme, vattenpåverkan, salt, smuts och förorening från luften. Färgen på den beläggningen som uppstår skiftar från brun till svart/blåaktig. Beläggningen är sällan likadan över hela postlådan varför postlådan kan få ett fläckigt utseende. Först efter flera år får den en heltäckande ärggrön färg.

Rostfritt stål

Slipat/borstat rostfritt stål skall underhållas för att inte få rostliknande oxideringar. Även om stålet är rostfritt kan det uppstå fula fläckar som skämmer utseendet. Därför är det viktigt att du regelbundet rengör ytan och stryker ytan med syrafri olja minst 4 gånger om året.

Galvaniserat stål

Fördelarna med en postlåda tillverkad av galvaniserat stål är att även om skarvar och kanter kan bli brunaktiga, kommer ytan i övrigt att gradvis utjämnas till en matt grå färg inom 1 till 2 månader. Det betyder att om det skulle uppstå mindre repor eller rispor på postlådan som blir brunaktiga, kommer även dessa med tiden att utjämnas till en matt grå färg. Med andra ord kommer postlådan att se fin ut i flera år.
Vi rekommenderas att rengöra din postlåda 3‐4 gånger per år med vatten och lite diskmedel. Tänk på att bristande underhåll av postlådan kan leda till rostangrepp.

Målat, galvaniserat stål

För att hålla postlådan fin bör du tvätta den 3‐4 gånger per år med en fuktig trasa. Bristande underhåll kan orsaka rostangrepp. Blanklackade postlådor kan med fördel vaxbehandlas, då fastnar smutsen så lätt på postlådan.

Observera dock att postlådor med strukturlack bör inte behandlas med vax!

Rörliga delar

Rörliga delar och lås skall smörjas 1 ‐ 2 gånger per år för att undvika onödigt slitage och eventuella oljud. Om låset fryser under vinterhalvåret kan du använda låsolja. Tänk på att ett fruset lås brukar inte accepteras som reklamation.

rengöra postlåda

För att uppnå ett optimalt skydd mot regnvatten bör postlådan, där det är möjligt, placeras under ett tak.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s