Underhållsanvisning postlådor och boxar

Postlådorna placeras ofta på gatusidan där de utsätts för föroreningar från trafik och miljö, t ex salt och smuts. Tillsammans med surt regn, solens UV-strålning och vinterförhållanden belastar orenheterna postlådorna rejällt under sin livstid.

För att få bästa möjliga glädje och längre livslängd av en postlåda eller fastighetsbox rekommenderas regelbunden skötsel med vatten och såpa.

Rostfritt stål

Rostfritt stål ska underhållas för att inte få rostliknande oxideringar. Även om stålet är rostfritt så kan alltså fula oxideringar bildas. Det är därför viktigt att ytan rengörs regelbundet och stryks med syrafri olja minst 4 gånger om året. Om oxideringarna inte försvinner efter oljebehandlingen kan ett mycket fint slipmedel användas med försiktighet. Det är dock fortfarande viktigt att ytan behandlas med olja efteråt.

Målat galvaniserat stål

För att hålla lådan eller boxen i fin skick bör dessa rengöras 3-4 gånger per år med en fuktig trasa. Bristande underhåll kan leda till rostangrepp. Blanklackade boxsystem kan med fördel vaxbehandlas, då fastnar smutsen inte lika lätt. Observera att boxsystem med strukturlak inte bör behandlas med vax, men strykas med syrafri olja.

Rörliga delar

Rörliga delar och lås ska smörjas 1-2 gånger per år för att undvika onödigt slitage och eventuella oljud. Om lås fryser under vinterhalvåret kan låsolja användas. Tänk på att ett fruset lås accepteras inte som reklamation.

Elektronik och kablar

Elektronik och kablar ska hållas torra och smutsfria. Torka synliga elektronikkapslingar och kablar 1-2 gånger per år med en torr trasa. Torka aldrig direkt på kretskort eller andra elektroniska komponenter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s